Top
Menu Luk
Nyt tag

Sådan vælger du et nyt tag


Står du overfor den lettere uoverskuelige opgave at skulle have lagt nyt tag på din bolig? Så læs med her, for her kommer vi med tre gode punkter, du bør overveje, inden du bestiller et nyt tag.

Hvordan er dit hus?

Hvad har huset med taget at gøre, tænker du måske. Når det handler om at lægge nyt tag, ses dit hus som fundamentet – naturligt nok. Og dit fundament skal skulle tåle vægten fra det, du lægger ovenpå. Forskellige tagtyper har forskellig vægt, fordi de er lavet af forskelligt materiale, og nogle tagtyper kræver derfor, at dit hus er lavet på en bestemt måde og af bestemte materialer.

Af de tunge tagtyper kan nævnes betontagsten, græstag og stråtag. Derfor bør du få tjekket, hvad dit hus kan holde til, hvis du overvejer nogle af disse typer. Skal du have tag på en lettere konstruktion såsom en garage, et skur eller en lade, bør du overveje lettere tagtyper.

Hvad er dit behov?

Du bør altid overveje, hvorfor du vil have skiftet dit tag. Er det, der ligger på nu, grimt? Er det i dårlig stand? Eller er det gammelt? Det kan sige noget om, hvad du bør foretage dig rent investeringsmæssigt. Som så meget andet varierer levetiden fra tagtype til tagtype, ligesom der er typer, der famler i farven over tid. Har du et ekstremt synligt tag, du gerne vil vise frem? Eller siger det dig ikke så meget? Glaserede teglsten er et hit hos dem, der gerne viser deres tag frem, og som samtidig ikke er bange for at investere lidt i taget – for teglsten er dyre at få lagt – da de jo skal lægges enkeltvis, og taget skal kunne understøtte vægten.

Det kan være, at du skal have lagt nyt hus på din garage eller på et sommerhus. Så er det værd at kigge på de tagtyper, der passer til denne type bygning. Kort fortalt skal du klarlægge, hvad du skal have, og hvilke muligheder der er til netop det. Det kan en taglægger eller tømrer heldigvis hjælpe dig med.

Hvad er dit budget?

Sidst men ikke mindst er der naturligvis forskel på pris. Som nævnt er det ofte dyrere at få lagt teglsten, fordi selve anlægsarbejdet tager lang tid. Har du et mindre budget, kan du derfor overveje materialer, der kommer i større stykker, såsom tagpap eller stålplader. Det er naturligvis ikke de skønneste materialer at kigge på, så du må gøre op med dig selv, hvad du er villig til at betale. Samtidig er det vigtigt at se et nyt tag som en investering. Hele konstruktionen nedenunder bliver kompromitteret, hvis ikke taget holder tæt. Gode tage af holdbare materialer kan sagtens holde en menneskealder, så det er en god investering på den lange bane. Du kommer nok kun til at foretage den én gang.

For at passe på din investering, bør du med års mellemrum få efterset din tagkonstruktion for at sikre dig, at små problemer ikke udvikler sig til størrer. Det kan en taglægger eller en tømrer ofte gøre for dig – billigt eller endda gratis.