Top
Menu Luk

Hvorfor er det vigtigt at have adgangskontrol?


Det siger sig selv, at sikkerheden kompromitteres, hvis alle har adgang til alt hele tiden. På arbejdspladser, institutioner og hoteller har man i mange år haft adgangskontrolsystemer, fordi man kan se vigtigheden i, at kun de relevante personer skal have adgang til visse områder.

Hvad er et adgangskontrolsystem?

I al sin enkelthed er et adgangskontrolsystem en opgørelse over, hvilke personer der har adgang til aflåste områder. Tidligere kunne man med systemnøgler have en lignende opgørelse, der dog mere eller mindre skulle laves manuelt. Og forsvandt en nøgle, kunne man ikke længere regne med sikkerheden i systemet. Med de nye, elektroniske låsesystemer er det blevet muligt at føre en detaljeret og specifik adgangskontrol. Ved at overvåge brugen af elektroniske adgangsnøgler som pinkoder, chip, stregkodekort eller adgangskort, kan man give specifikke personer adgang til udvalgte områder.

I systemet kan man både redigere adgangen, og overvåge den. Det betyder, at man kan have fokus på, hvem der bruger hvilke områder hvornår, og om de gør det hensigtsmæssigt.

Adgangskontrol i arbejdsdagen

Er du i tvivl om, om et adgangskontrolsystem kunne være relevant for din virksomhed, kan du læse et par eksempler her.

På hospitaler er der mange medarbejdergrupper, og der er samtidig områder, hvor kun specifikke personer bør have adgang til. Det kan være adgang til medicin, personfølsomme oplysninger eller sengeafsnit med særligt følsomme patienter. Derfor er det relevant kun at give de personer adgang, der har noget at gøre det specifikke sted.

I en daginstitution kan det være relevant at sætte lås på dørene til de steder, hvor det ikke er sikkert for børnene at færdes. Det kan være ud til køkken, rengøringsskabet eller døren ud til legepladsen. Her er det nødvendigt, at det kun er voksne, der har adgang. Og det kan sågar være relevant at sikre, at ikke alle pædagoger har adgang til alle rum. Ved at bruge det elektroniske låsesystem, kan man sørge for, at pædagogerne hurtigt kan komme igennem døre ved hjælp af et enkelt bip. Det kan gøres deres arbejde lettere.

Et sidste eksempel er naturligvis hoteller, der afhænger helt og holdent af deres adgangskontrolsystem. Størstedelen af verdens hoteller bruger i dag et elektronisk låsesystem, hvor nøglekort udleveres i receptionen ved check-in. Det er nødvendigt for hotellet at sikre, at de rigtige nøglekort fungerer til de rigtige hotelværelser, og at disse nøglekort ikke længere virker, når gæsten har checket ud.

Ingen bekymringer for mistede nøgler

Adgangskontrolsystemerne fungerer sammen med de elektroniske låsesystemer, og det er særligt en fordel i situationer, hvor overdragelse af nøgler er nødvendigt. Det kunne tidligere være et problem at være sikker på, at man fik alle nøgler udleveret ved overdragelse af lejelejligheder eller når man fyrede en medarbejder. Dette problem er man nu foruden, fordi man i adgangskontrolsystemer har overblik over, hvem der har hvilke chip, koder eller adgangskort. Derefter kan man nemt deaktivere dem, så personen ikke længere har adgang.

Det gør det også omvendt lettere at introducere nye medarbejdere til en virksomhed, fordi man i systemet kan give dem de rigtige adgangsrettigheder med det samme.