Top
Menu Luk
Låsesmed Amager

Hvad der kan være galt med din lås


Har du oplevet at du har svært ved at få drejet nøglen om i din lås, at få den ud eller at den knækker i låsen? Det er alt sammen noget, der påvirker din sikkerhed i hjemmet, fordi en dårlig lås ofte er lig med dårlig sikkerhed. Læs derfor med her og bliv klogere på, hvad der kan være galt med din lås, og hvordan du sikrer dig selv.

Rust er ikke din ven

Du er en boligejer i Sundby, der har bemærket rust på din lås. Og du har svært ved at dreje din nøgle, når du skal lukke og åbne døren. Så er det tid til at ringe til din lokale låsesmed i Sundby. Det kan nemlig betyde, at din lås er ramt af rust, og det er ikke godt.

Som alt andet metal svækkes en lås, når den rammes af rust. Er skaden omfattende, betyder det, at mekanismerne i låsen – cylindersystemet – kan blive deformt og derfor ikke fungere korrekt. Metallet er også ikke længere modstandsdygtigt over for slag, som en indbrudstyv kan finde på at uddele. Få derfor en låsesmed ud for at vurdere, om det er nødvendigt at udskifte låsen, eller om rusten kan fjernes.

Vil du undgå at stå i denne situation i fremtiden, skal du behandle dine låse et par gange om måneden. Du sprøjter først luft ind i låsen for at rense den for skidt og snavs. Derefter sprøjter du en særlig olie til låse ind i låsen. Sørg for at du køber en, der passer til den type lås, du har.

Vi gør opmærksom på låse nær saltvand, som ombord på både, i sommerhuse nær vandet og på havne, er særligt udsatte i forhold til rust. Disse bør derfor smøres oftere.

Skadebehandling

Har der været indbrud eller forsøg på indbrud i dit hjem, bør du udskifte den lås, der er blevet påvirket. Det er uanset om det drejer sig om låsemekanismen i dit vindue eller om det er din hoveddør, der er sparket ind. Når der udføres vold mod låsene, vil deres konstruktion og derfor deres funktion påvirkes. Det kan i sidste ende betyde, at låsemekanismen ikke fungerer optimalt.

Det er ikke altid, det er tydeligt, at en lås eller låsemekanisme har taget skade. Er du i tvivl, kan du få en låsesmed fra Sundby ud, hvis du bør i Sundby, og han kan hjælpe dig med at vurdere, om det er nødvendigt med en udskiftning.

Men hvad kan du selv gøre? Det vigtigste er at sørge for, at dine låse fungerer optimalt. Det betyder et sikkerhedstjek fra din lokale låsesmed, hvor I sammen kan fange og fikse se sikkerhedsbrister, der måtte være. Det kan også være en god idé at overveje den type lås og dør, du har. Der findes nemlig typer af låse og dørkarme, der gør, at en dør eksempelvis ikke kan sparkes eller brydes op.

Er en knækket nøgle lig med en ny lås?

Det afhænger meget af, hvor nøglen er knækket. Sidder der et stykke af nøglen ude, kan du typisk få den ud med en tang, typisk en spidstang, der kan få fat på stumpen. Der findes vejledninger på nettet til, hvordan du kan få mindre stykker ud, men vær opmærksom på, at det kan være skadeligt for låsen at stikke mindre ting derind. Noget du for alt i verden bør undgå er lim. Du bør ikke forsøge at lime din nøgle sammen, mens den sidder i låsen, da lim i låsemekanismen kan ødelægge hele låsen.

Kan du ikke selv få nøglen ud, eller er der andre ting i låsen, skal du ringe til en låsesmed. De kan som oftest få tingene ud af låsen uden at udskifte den. Det kan dog hænde, at låsen skal udskiftes.

Der er ikke noget, du egentlig kan gøre for at sikre dig mod, at din nøgle knækker. Hvert fald ikke helt. Du kan vælge at få udskiftet dine nøgler, hvis du eksempelvis har haft dem i mange år. Samtidig bør du også være opmærksom på at smøre og vedligeholde låsen, da en hård låsemekanisme slider på låsen og i sidste ende kan få den til at knække. Tal med din lokale låsesmed, eksempelvis i Sundby eller omegn, om dine muligheder.