Top
Menu Luk

Historietime: Om låse


Når du først begynder at tænke over noget, kan det være svært at slippe det igen. Her er dagens spørgsmål: Hvordan har låse udviklet sig gennem tiden?

Nogle gange dukker der et pudsigt spørgsmål op i éns tanker, og det vil ikke rigtig forlade dig, før du har fundet et svar. Jeg fik et lignende spørgsmål i tankerne for nyligt: Hvordan har låse egentlig udviklet sig med tiden?

Historikere diskuterer mange ting den dag i dag – ting og situationer, som er adskillige år gamle. Det er spændende, for der er meget, som vi ikke ved, mange spørgsmål vi ikke har fået besvaret, og som vi hele tiden finder nye svar på. I dag er moderne historikere i tvivl om, hvilken civilisation der var den første skaber af låsen, men mange mener at egypterne, grækerne og romerne lavede en version af låsen uafhængigt af hinanden. Nogle af de første mekaniske låse blev lavet for over 6000 år siden – de var lavet af træ, men det gjorde dem ikke mindre effektive.

I løbet af det 1. årtusinde f.Kr. blev låse forbedret af romerne, som formåede at lave låse ud af forskellige typer metal – heriblandt jern. I adskillige hundrede år efter var det dog svært at skabe nye opfindelser i henhold til låse. Låsesmedene i Europa havde ikke det udstyr, der skulle til for at videreudvikle både låse og nøgler. Til gengæld var der mange, der interesserede sig for låse – iblandt dem var den franske konge Louis den 16., der regerede fra 1774 til 1793.

Der skete dog en forandring i det 18. århundrede, da nye materialer og mekanismer gjorde det muligt for ingeniører at nærstudere, forske og derved skabe nye låse. Herefter kom nye opfindelser til, heriblandt den første cylinderlås opfundet i år 1848 af Linus Yale, Sr., som har lagt navn til det store firma Yale, som stadig laver låse den dag i dag. Den første kodelås blev opfundet af James Sargent i år 1857, og i år 1924 blev den første hængelås opfundet af Harry Soref. Og i dag har vi så mange muligheder for at få gode låse, som både skaber sikkerhed, tryghed og holder visse ting adskilt.

Låse som Yale Doorman

I dag findes der adskillige typer låse: hængelåse, låse med flercifrede koder og elektroniske låse, hvor du skal bruge en kode, et kort, en nøglebrik eller en fjernbetjening for at låse den op. Der er blevet udviklet smarte måder, hvorpå du kan låse specifikke ting væk eller låse døren efter dig. Der findes også låse, der er egnet til henholdsvis private boliger og virksomheder. Firmaet Yale som nævnt ovenfor har lavet elektroniske låse kaldet Yale Doorman og Yale Easy, hvor førstnævnte er rettet mod erhvervsdrivende og sidstnævnte er god til forskellige typer private boliger. Det er desuden nemt at få låsene monteret, for din lokale låsesmed kan hjælpe dig med både rådgivning og at få monteret den lås, der passer til netop din dør og din situation. Det er i hvert fald interessant, hvordan låse har udviklet sig gennem tiden. Tænk, at låse engang var lavet af træ, og at man i dag kan få en Yale Doorman lås op med en fjernbetjening. Vildt, ikke?