Top
Menu Luk
Nye Vinduer

Dette bør du vide om vinduer


Vinduer er meget mere end bare glas og en ramme. Vinduer har vigtige kvaliteter, du skal have med i dine overvejelser, hvis du overvejer at få nye vinduer i din bolig. Her kan du kommet lidt tættere på, hvad vinduer kan, og hvordan de bør håndteres.

Vinduer isolerer rigtig godt

En vigtig kvalitet, du bør overveje i dit næste byggeprojekt er, at moderne vinduer har en ekstrem høj isoleringsevne. Vinduerne bliver i dag lavet så godt, at der ingen utætheder er, det kan mærkes på din varmeregning. Men man skal også huske, at det ikke bare er varme der siver ud, og kulde der siver ind gennem gamle vinduer. Det er også luft. Man ser ofte problemer i nybyggeri med, at luften indendørs bliver tør. Det kan have betydning for trægulvene i huset, men i høj grad også for dig som beboer. Nogle bliver generet af tørre øjne, og udtørrede slimhinder i næsen kan give næseblod og svie i næsen. Det betyder ikke, at du skal beholde dine utætte vinduer, men det betyder, at du bør overveje ventilation, når du får nye vinduer. Ofte kan du få vinduer med indbyggede ventilationskanaler, du manuelt kan åbne og lukke efter behov. Tal med din tømrer, når du skal have nye vinduer, hvis du er i tvivl om, om ventilationen kan blive et problem for jer.

Vinduer bør udskiftes af professionelle

Der er mange, der påtager sig rollen at udskifte vinduerne selv. Det kan virke ligetil, hvis det nye vindue er samme størrelse som det gamle, men der kan være mange ulemper ved selv at stå for udskiftningen. De mindste utætheder omkring vinduerne kan give fugtskader eller problemer med skimmelsvamp, fordi isoleringen er brudt, og der opstår en kuldebro. En tømrer vil derimod kunne sikre sig, at isoleringen slutter helt tæt.

Der er også et spørgsmål om garanti. Ofte bortfalder garantien med dit nye vindue, hvis det ikke er en professionel fagmand, der står for at indsætte det. Det skyldes, at vinduerne skal håndteres og installeres på en bestemt måde, for at leverandøren kan stå inde for kvaliteten. Har du udskiftet dine vinduer selv, bør du få en tømrer til at vurdere dit arbejde. Han kan hjælpe dig med at rette eventuelle fejl og mangler, så der ikke opstår problemer i din bolig.

Vinduer kan repareres

Det er vigtigt at forstå, at et vindue består af flere forskellige komponenter. Når du skal have udskiftet et vindue til et nyt, skifter du ofte hele rammen. Det gør du for at sikre den optimale isoleringsevne, som leverandøren har lavet til lige netop denne type vindue. Men et vindue består af dele som karmen, en ramme omkring glassene, selve glasset og diverse kantlister for at nævne nogle stykker. Langt hen ad vejen kan disse ting repareres separat.

Har du problemer med et vindue, bør du tilkalde en tømrer, der kan vurdere, hvad der skal repareres. Lader du problemerne stå til, risikerer du, at skaden forværres, og så bliver opgaven typisk mere omfattende.