Livreddende førstehjælp til eksamensperioden, energi-boost til en stressende arbejdsdag, flydende wing-man på din første date, eller bare en god start på dagen – kaffe er en fast bestanddel af de fleste danskeres hverdag.

Faktisk drikker vi danskere i gennemsnit 3-4 kaffe dagligt, hvilket har givet os en fornem fjerdeplads over de mest kaffedrikkende befolkninger i verden. Det er heller ikke så underligt, at kaffen har vundet vores hjerter. Der er nemlig en lang række gode ting ved naturdrikken.

Hvor gammel er kaffe?

Myten fortæller, at kaffen blev opdaget ved et rent tilfælde, da en hyrde fra Det Røde Hav bemærkede, at hans får blev mere livlige, når de spiste bær fra kaffeplanterne. Derefter prøvede han efter flere forsøg at hælde kogende vand over dem, og resultatet blev en ny opkvikkende trylledrik. Dette vakte stor begejstring, især hos munkene, der nu kunne holde sig vågne under de lange aftenbønner. Kaffen bliver herefter yderst populær i religiøse kredse.

I 1470 vinder kaffen indpas hos alle befolkningsgrupper, da araberne begynder at indføre såkaldte kaffehuse. De popper op overalt og samler byernes embedsmænd, der diskuterer erhverv og politik. Kaffekulturen breder sig i 1630 gennem Venedig og til resten af Europa.

I 1772 får Danmark sit første kaffehus, hvilket revolutionerer drikkevanerne hos danskerne, der ellers har været vant til at drikke øl morgen, middag og aften. I dag har over 76% af den danske befolkning taget den varme drik til sig, og der bliver årligt solgt kaffe for over 438 mia. kr. på verdensplan. Dette gør kaffen til den næststørste industri i verden lige efter olie.

Hvor kommer kaffe fra?

Kaffe er det populære navn for træer fra familien ”Rubiceae” samt træernes bønner. Selvom der findes mere end 50 forskellige kaffearter, er det kun 3 af arterne, der har en egentlig betydning, nemlig: Robusta, Liberica og Arabica. Sidstnævnte er med en andel på ¾ af alt produceret kaffe på verdensplan klart den mest anvendte.

Skal kaffeplanten have de optimale vilkår, skal de dyrkes på øerne Java og Sumatra på den Arabiske Halvø, i Indien, Afrika, Syd-/ Centralamerika eller på De Vestindiske Øer. Den bedste kaffe kommer fra de højest beliggende marker, og planterne opnår deres optimale kvalitet, når de er omkring 12 år gamle.

Fordele ved kaffe:

Udover kaffens opfriskende virkning, har drikken en række egenskaber, der næsten ophøjer den til et mirakelmiddel. Studier foretaget af Vidensråd for Forebyggelse viser, at et moderat indtag af det koffeinholdige produkt skulle mindske risikoen for både type 2 diabetes og Parkinsons sygdom. Yderligere undersøgelser har desuden bevist, at kaffedrikkeri kan forebygge nogle kræftformer.

Er du en af dem, der ikke nyder kaffe normalt, men gerne vil fjerne et par ekstra kilo på sidebenene, kan du også med god samvittighed tage en tår kaffe. Der er nemlig så godt som ingen kalorier i væsken, og ved indtag af små mængder sætter drikkeriet endda ekstra gang i forbrændingen.

Udover at hjælpe dig selv, hjælper du også verden ved at købe det mørke produkt. Langt størstedelen af al kaffeproduktion foregår nemlig i verdens udviklingslande. Således kommer over halvdelen af eksportindtægter i lande som Uganda, Burundi og Etiopien fra kaffen. Heraf stammer 75 % af produktionen fra små/mellemstore landmænd. At købe og nyde kaffe bidrager altså ikke bare til din egen fornøjelse. Udover vidunderdrikkens opkvikkende og helbredende virkning, har den altså også en positiv virkning på hele verdensøkonomien.

Så næste gang, du sidder til møde med chefen, til eftermiddagskage hos din kære mor eller på date med din udkårne, så husk lige og stoppe op og sig:

”Tak for kaffe!”