Det er noget 99,9 % af den danske befolkning foretager i løbet af livet: Et lån. Du har sikkert se programmer som luksusfælden, hvor folk i form deres hovedløse lån, er kommet i økonomisk uvejr. Derfor er det vigtigt at have kendskab til, hvordan du finder et godt lån.

Du tænker sikkert, at det er da bare at finde det billigste lån, og det er helt korrekt. Men hvordan? På www.mikonomi.dk kan du sammenligne lån fra forskellige banker, og dermed finde t lån, der passer dig bedst muligt.

Hvordan findes et billigt lån?

Mange mennesker tror, at lave renter er lig med gode lån. Det behøver faktisk ikke altid være tilfældet. Slevfølgelig gør det ikke et lån dyrere, hvis renten er lav, men omvendt kan et lån sagtens være dyrt, selvom renten er 0 %.

Årsagen til det, er at renten blot er én af flere omkostninger, der er forbundet ved et lån. Derfor skal man huske at se på alle omkostningerne inden man bestemmer sig for, om lånet er god eller ej. Ud over renten, kan der være følgende omkostninger ved et lån:

  1. Stiftelsesomkostninger
  2. Administrationsomkostninger
  3. Månedlige eller årlige kontogebyrer
  4. PBS Gebyrer

Kort sagt, kan der være mange flere omkostninger netop renten, og derfor er det vigtigt at medregne dem alle, før man kan vurdere, om lånet er billigt.

Hvordan gør man det overskueligt?

Det er naturligvis det rette spørgsmål at stille. Faktisk er der en nem måde at sammenligne lånene på, og det er ved hjælp af den såkaldte ÅOP. ÅOP står for de årlige omkostninger i procent. Med dette menes, at ALLE omkostninger er medregnet. Så får du en ÅOP på 10 % betyder det, at du betaler 10 % i omkostninger på dit lån, når alle omkostningerne medregnes. Om renten her er 0 eller 10 % kan ikke gennemskues ud fra ÅOP’en alene.

Hvad kan konsekvensen være?

Konsekvenserne kan være fatale. Det er gentagne gange vist i programmer som luksusfælden, hvordan uvidende individer går fuldstændig fejl i lånejunglen.

Nogle gange ryger disse mennesker ud i den økonomiske turbulens, fordi de har lånt rentefrit. Det, de bare ikke har været opmærksom på, er at de øvrige omkostninger har været tårnhøje. Og så har omkostningerne overrasket dem, og så er de blevet nødsaget til at foretage nye lån. Og sådan kører det ofte i en spiral uden ende.

Så derfor: Husk at tænke over ÅOP, når du låner. På den måde sikrer du dig, at du sammenligner lånene på den rigtige måde.