shutterstock_111864035

Det er Januar, og højtiden for indbrud er overstået med færrest antal registrerede indbrud I Danmark i 5 år. Imidlertid har stadig over 1000 danske familier måtte sande, at de har haft uventet besøg i juledagene – en statistik du nemt kan være med til at ændre, ved at følge www.billigsikring.dk‘s råd til større låsesikkerhed.

 

Tjek op på din lås

Det første der er værd at overveje, når det kommer til et sikkert hjem, er alderen på låsene i dit hjem – hvor gamle er de? Låses levetid ligger langt under den menneskelige levealder, hvorfor det kun er forsvarligt at udskifte sine låse med jævne mellemrum. Låse bliver over en årrække slidt op og derfor også nemmere for indbrudstyve at bryde igennem. Forsikringsselskaberne giver i gennemsnit låse en levetid på 10 år, hvorefter de ses som forældede.

 

Låse er forskellige

Vigtigt er det også at have for øje, hvilken type lås og nøgle det er, der beskytter dit hjem. Er der tale om en 5, 6 eller 11 taks nøgle? Er det af mærket Ruko eller Zeiss? Som tommelfingerregel er flertakkede nøgler mere sikre end nøgler med færre takker, mens runde Ruko nøgler er lettere at kopiere end de firkantede. Låse er mindst ligeså forskellige som pålægget på rugbrødsmaden. Valget af låse er individuelt og afhænger af dørtype. Skal du gå efter den klassiske cylinderlås eller skal låsevalget peppes op med en elektronisk lås?

Generelt gælder det ved valget af låse, at låsen skal være godkendt og anset som sikker. Låsen skal have en høj dirksikkerhed, kopiersikrede nøgler, og så er det vigtigt at låsen er boresikret, så låsen ikke kan bores op.

 

Låseskik og sikkerhed

Her er en række andre ting, du kan gøre for at sikre, at dit hjem er låsesikkert:

  • Er låsen på din ydredør forældet? Skift den!
  • Skift låsen når du flytter ind i et nyt hjem. Du ved ikke, om nøglen er kopieret og uddelt til flere.
  • Tjek op på, at alle døre og vinduer kan låses.
  • Når du forlader huset, så få det til at se ud som om du stadig er hjemme.
  • Lås værktøj og haveredskaber inde
  • Gem ikke nøglen et “sikkert sted” udenfor.