Er du bassist, eller vil du lære at spille bas? Så overvejer du helt sikkert, om du bør begynde til basundervisning. Undervisning og sparring er nemlig en essentiel del af at blive en bedre musiker. Nybegyndere kan med et par introducerende lektioner få flere måneders øvelse ind i kroppen på nogle få uger, mens øvede kan få sat skub i deres egen læringsproces.

Basundervisning er en god måde at komme i gang og en god måde at blive bedre på, men er ikke nødvendigvis den rette løsning for alle. Eksempelvis kræves det, at du er modtagelig over for kritik og er klar på at træde ud af din komfortzone for at lære noget nyt eller anderledes. Herunder kan du blive klogere på, om basundervisning er noget for dig!

For begyndere

Det er rigtigt mange nye bassister, der ikke tager baslektioner. Det kan være, at de ikke har lyst til at investere i deres hobby førend, de ved, at det er noget for dem. Måske tænker de, at bas bare er et piece-of-cake instrument, eftersom der som udgangspunkt kun er fire strenge på, og man klassisk set ikke bruger akkorder. Dertil findes der selvfølgelig de bassister, der egentlig spiller guitar, men skiftede til bas, fordi bandet havde brug for en bassist. Man finder til gengæld hurtigt ud af, at bassen kan meget mere.

Det er imidlertid enormt vigtigt at få lidt vejledning i starten, og derfor anbefales det, at du tager et par indledende lektioner så snart, du har fået din første bas. Hvis ikke du får indøvet en god teknik med det samme, kan du blive holdt tilbage af dårlige vaner, der kan gøre det sværere at lære mere tekniske basgange.

For øvede

Der er mange øvede bassister, der tager til undervisning, fordi de rammer et punkt, hvor de ikke føler, at de udvikler sig længere. Dette kan en underviser hjælpe dig med. En underviser kan nemlig hjælpe dig med at holde motivationen og give dig nye udfordringer, der passer til dit niveau, så du trods alt får lidt fremgang.

På det her niveau skulle du meget gerne forsøge at udvide din horisont. Nu har du lært at spille din yndlingssang. Her er det tid til at lære at spille skalaer, intervaller og lære musikteori, der kan hjælpe dig med at improvisere og komponere din egen musik.

Det er på det her niveau, at man lettest kan skelne mellem gode bassister og ”guitar-bassister”. Den gode bassist er nemlig meget all-around og forstår at indgå i forskellige konstellationer. Den gode bassist har derfor lært mere end bare at spille sange. Han eller hun har lært at spille bas.

For professionelle

Først og fremmest kan det være svært at skelne mellem øvet og professionel. Hvis vi skal sætte en grænse, vil det enten være i det øjeblik, du lever af at spille bas eller som minimum på det tidspunkt, hvor du har spillet i mange år og stadig øver meget hver dag.

Når først du er professionel, har du ikke længere brug for undervisning. Til gengæld har du brug for sparring og jo mere jo bedre. Som udgangspunkt bør du sparre med andre musikere, spille med dem, spille koncerter osv. Dog kan du finde andre proffer, der på nogle timer kan give dig et alternativt syn på bassen, som kan gøre dig bedre til at spille på instrumentet.