Der er flere og flere mennesker (både kvinder og mænd) der lægger sig under kniven og får foretaget skønhedsoperationer. Desværre findes der ikke rigtig nogen opgørelse i Danmark, over hvilke skønhedsoperationer der er mest populære, da de danske klinikker og privathospitaler ikke er forpligtet til at indberette dette, og der derudover er mange danskere der får skønhedsoperationer udført i udlandet. Til gengæld har KlinikMatch set på tallene for USA 2012, som The American Society of Aesthetic Plastic Surgery har indsamlet! De har lavet en lækker top 5 over de mest populære skønhedsoperationer, og resultatet er ikke direkte overraskende.

På førstepladsen

Ifølge undersøgelsen ligger brystforstørrelser klart nummer 1, som den mest populære form for plastikkirurgi og brystoperation i dag. Her må man nok antage, at det er kvinderne der repræsenteres.

På andenpladsen

På andenpladsen følger fedtsugningen, som efterhånden findes i alle afskygninger. I dag er det ikke unormalt, at folk får en fedtsugning af topmaven, mormorarmene og af inderlårene for at opnå det moderigtige thigh gap. Sidste år var det fedtsugninger der lå på førstepladsen, og The American Society of Aesthetic Plastic Surgery mener, at det er de populære silikoneimplantaters comeback, der har sikret brystforstørrelserne sejren i år.

På tredjepladsen

På trediepladsen over populære skønhedsoperationer ligger maveplastikken. Der er flere og flere mennesker, der i stedet for at gå og være lede og kede af vores topmave og bildæk, vælger at få ordnet vores mave. Det er især unge mødre, der sikrer tredjepladsen  til denne skønhedsoperation: Efter én eller flere graviditeter kan ens mave nemlig ende med at miste meget af sin form og elasticitet, og det kan være rigtig svært at tabe sig igen bagefter. Derfor vælger mange at få maveplastik, så maven kan se ud som før.

På fjerdepladsen

På fjerdepladsen ligger kosmetiske øjenlågsoperationer. Folk er blevet trætte af at gå og se trætte ud, og af at have øjenlågene hængende så lavt, at de hindrer ens syn. Her i Danmark er øjenlågsoperationer én af de få plastikkirurgiske operationer, man kan få tilskud til at staten, da den netop handler om at fjerne et fysisk gene – og ikke bare gøre sig selv pænere, selvom det sikkert spiller ind i mange tilfælde.

På femtepladsen

På femtepladsen over hvilke skønhedsoperationer der oftest udføres, ligger næsekorrektionerne. Næsen er selvfølgelig et af de første træk man lægger mest mærke til ved en person, og det er derfor også meget vigtigt for mange mennesker, at næsen er så pæn som muligt. Og mange vælger derfor ligefrem at få en næseoperation, at få næsen rettet og designet, så den bedre harmonerer med ens ansigt.

Her i Danmark skal man være fyldt 18 år, før man må få foretaget skønhedsoperationer, mens man i USA bare skal være fyldt 13 år, hvis man vil have en næsekorrektion. I USA mener man nemlig, at næsen er færdigudviklet på dette tidspunkt og derfor også klar til at blive ændret. Der kan derfor sagtens ligge nogle teenagers næser på femtepladsen.

Over 10 millioner operationer!

Ifølge The American Society of Aesthetic Plastic Surgery, blev der i 2012 udført over 10 millioner  kosmetisk og ikke-kirurgiske procedurer af certificerede læger i USA. Derudover steg antallet af kosmetiske kirurgiske procedurer med mere end 3% i år, med næsten 1,7 millioner procedurer i 2012!

Kvinderne stod for de 9,1 millioner operationer og altså 90% af det totale antal skønhedsoperationer. Det er derfor, at det er de mere “kvindelige” skønhedsoperationer, der dominerer den offentliggjorte top 5. Hvis man ser på kvindernes egen top 5 over skønhedsoperationer, ændrer listen sig en lille bitte smule:

Nummer 1: Brystforstørrelse

Nummer 2: Fedtsugning

Nummer 3: Maveplastik

Nummer 4: Øjenlågsoperation

Nummer 5: Brystløft.

Det eneste der ændrer sig fra den samlede top 5, er at næsekorrektioner er blevet erstattet af brystløft –  et bevis på, at også mænd får foretaget skønhedsoperationer!

Mændene stod altså kun for godt 1 million kosmetiske operationer, hvilket svarer til kun 10 % af det samlede antal. Top 5 for mændene alene ser også ret anderledes ud, end kvindernes og den offentliggjorte top 5:

Nummer 1: Fedtsugning

Nummer 2: Næsekorrektion

Nummer 3: Øjenlågsoperation

Nummer 4: Brystreduktion

Nummer 5: Ørekorrektion

Så blev posen med skønhedsoperationer lige rystet engang, og ingen indgreb ligger på den samme plads længere. Det er meget interessant at se, at brystforstørrelser stadig ligger nummer 1 på den originale top 5, selvom fedtsugning ligger nummer 2 hos kvinderne og nummer 1 hos mændene – det betyder, at der laves RIGTIG mange brystforstørrelser!

Der er også kommet to helt nye spillere på banen i mændenes top 5: brystreduktioner og ørekorrektioner. Brystreduktioner kan være relevante for mænd der lider gynækomasti, og som derfor har udviklet kvindelignende bryster. Ørekorrektioner signalerer derimod om forfængelighed i forhold til ansigtet – hvilket næsekorrektionen og øjenlågsoperationen jo også tyder på. Så det er rart at vide, at også mændene går op i at se godt ud.

Derudover har mænd og kvinder tilsammen brugt 11 milliarder dollars på skønhedsoperationer, hvilket svarer til 60,5 milliarder kroner på kosmetiske operationer i 2012 alene!